divendres, 7 d’octubre del 2016

Coneixes els teus veïns?



Poc es pensaven els seus veïns durant molt anys, que aquella parella tan aparentment encantadora, havien estat uns destacats col·laboradors del nazisme: només la casualitat i alguns rumors han donat llum a una de les moltes històries de nazis fugits i amagats a España, acollits i emparats pel règim franquista, mentre gaudien de total impunitat i de les fortunes amassades de forma fraudulenta.

La història que Toni Orensanz relata en aquest llibre i que no és altra que la de Juan Buyse i la seva esposa Anita Salden, va ser fruit d'un seguit de coincidències afortunades:

Aquesta història va començar el dia que no vaig saber dir que no a l’amiga Àngela Guxens. La proposta que em feia l’Àngela era d’allò més simple, senzillíssima. (...) Volia que l’acompanyés a fer una entrevista.

L'entrevista era a una anciana senyora que havia publicat un llibre sobre les flors del seu jardí, il·lustrat delicadament per ella mateixa i que va resultar ser la vídua de'n Juan Buyse.
L'autor, va començar a tibar d'un dèbil fil que va sortir en el transcurs de la conversa fins que després de diverses gestions i investigacions, va arribar a confegir tota la història que ha publicat amb el títol de "El Nazi de Siurana"

Tal com ell mateix admet:

Les bones històries populars ja ho tenen, això: arrenquen no se sap com i semblen tenir vida pròpia. 

Un relat que sens dubte no deixarà ningú indiferent, tant pel que té d'investigació periodística quasi novel·lesca, com per la constatació del que va ser la trajectòria del involuntari protagonista el qual, en els anys que va viure a Siurana, va esdevenir un actiu muntanyenc coordinant la llista oficial dels cims de 3.000 metres dels Pirineus que va recollir i publicar.

El "señor Juan" com sembla ser que se'l coneixia va fer algunes aportacions al desenvolupament de Siurana, sempre, és clar també en benefici propi, i, com no, estava molt ben relacionat

El señor Juan, que és com tothom li deia, señor Juan!, el coneixien a tot arreu, això em consta. El coneixia fins i tot el governador franquista de Tarragona i a Barcelona hi tenia molts bons contactes. 

No tinc costum de desvetllar el final de cap relat sigui o no de ficció, però aquest cop em permetreu que, donat que la història pràcticament ja explica el final des del mateix títol, reculli un apunt del mateix autor en fa un breu resum en només quatre ratlles:

Resum: Ja tenim ple el cistell amb totes les acusacions: nazi convençut i fanàtic, primer líder de les SS a Brussel·les, reclutador de joves voluntaris per al front de l’est, membre de les Waffen SS, informador de la Gestapo a Brussel·les, president implacable dels reporters gràfics nazis, col·laborador en les ràtzies contra la Resistència i autor, almenys, d’un assassinat. 

També en parla: Fragments Personals




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada